Zdravá strava pro slezinu

Slezina je podle TČM jedním z nejdůležitějších orgánů lidského těla. Ze stravy slezina produkuje životodárnou energii QI a krev, kterými pak vyživuje a podporuje ostatní orgány. Podílí se ale i na dalším významném procesu - vyživuje a zvlhčuje svaly a tkáně. Pokud má člověk silnou zdravou slezinu, má tím pádem dobrou imunitu, která ho chrání před neduhy a nemocemi.

Špatným stravováním může dojít k oslabení sleziny, čili i k oslabení imunity. Oslabená slezina se projevuje následujícími příznaky - člověk se cítí často unavený, neschopný koncentrace, inklinuje k obezitě, má studené ruce a je bledý v obličeji. U žen dochází ke zpomalení látkové výměny, vznikají u nich tukové polštáře na zadečku, stehnech a bocích a trpí celulitidou. Zvláštností je, že při oslabené slezině člověk pociťuje velikou chuť na sladké. Sladká chuť totiž vyživuje slezinu, a ta se tímto způsobem domáhá jejího doplnění. Záleží jen, aby člověk tuto touhu po sladkém správně interpretoval. Když slezina touží po sladkém, neznamená to, že chce cukr, ale že chce sladké potraviny jako obiloviny, luštěniny a hovězí vývar.

Většina lidí se snaží stravovat co nejzdravěji, dodržují moderní dietetické rady a poučky, které bohužel ne vždy tělu prospívají. Tyto rady jsou většinou jednostranně zaměřené a nezabývají se termickými účinky potravin.

Slezině především neprospívá mnoho bílého cukru v podobě různých cukrovinek, čokolád, dortů, aj. Dále jí škodí bílá mouka, přílišná konzumace mléčných výrobků, které zahleňují organismus, jako mléko, jogurty, sýry, smetana, velké množství syrové zeleniny a ovoce, příliš ledové nápoje, uzeniny, limonády, pokrmy z fast foodů, konzervy a polotovary.

Naopak naše slezina nejvíce ocení sladkou chuť vařených celozrnných obilovin, jako je pšenice špalda, ječmen, žito a oves, dále pohanka, jáhly a neloupaná rýže (Natural). Slezině též svědčí teplé polévky, nejlépe kuřecí nebo zeleninové vývary. Dalšími vhodnými potravinami jsou luštěniny jako fazole, čočka, cizrna a  také podušená, vařená nebo pečená zelenina.

Zásady zdravého stravování si můžeme představit jako pyramidu. Na základně jsou obiloviny a tepelně zpracovaná zelenina. Na dalším stupni jsou luštěniny a libové maso, ryby, syrové ovoce a zelenina. Další stupeň jsou kvalitní mléčné výrobky a tvrdé sýry a na vrcholu jsou sladkosti, káva, uzeniny a jiné pochutiny.

Pokud chcete učinit první krok za lepším stravováním a posílením sleziny, tak každé ráno nezapomeňte zdravě posnídat! Ráno musíme tělo správně nastartovat a zahřát. Příkladem zdravé snídaně jsou různé obilné kaše (jáhlové, ovesné, pohankové) ať už připravené nasladko se skořicí a lehce podušeným ovocem a oříšky, nebo naslano s vařenou zeleninou. Na snídani jsou též vhodné teplé polévky. Naopak potraviny jako sýr, jogurt, mléko, syrové ovoce a zelenina přinášejí vlhko a chlad, takže naše zažívání po ránu pořádně neposílí.

Se zdravou stravou velice těsně souvisí i zdravá psychika. Člověk by měl jíst stravu pravidelně, v poklidu a beze spěchu. Slezině neprospívá přílišné přemítání o problémech a dělání si zbytečných starostí. Dále by člověk neměl nad jídlem nikdy pracovat. Doba, po kterou stravu jíte, není zase tak dlouhá, tak odložte všechny pracovní úkoly a vychutnejte si ji. Do ničeho se příliš nenutně, protože je též důležitý i požitek z jídla. Na zdravou stravu nemusíte přejít ze dne na den. Jedná se o vývoj. Naslouchejte svému tělu. Co prospívá jednomu, nemusí prospívat Vám.

Zároveň upozorňuji, že výše uvedené informace a rady jsou pouze omezeným výčtem, které mají především demonstrativní funkci. Pokud se budete chtít o stravování podle TČM dozvědět více, velice ráda s Vámi vše osobně proberu a pomohu Vám vybrat konkrétní stravovací zásady přesně podle Vašich potřeb.

Seznam použité literatury:

Temelie, B.: Výživa podle pěti elementů, 2. vydání, Eugenika, Bratislava 2002

Danielová, D.: Tradiční čínská medicína pro začátečníky. Díl I. Základní pojmy a principy TČM, Mgr. Roman Šimáček - Masérská škola, 2008

http://www.patentnimedicina.cz/cz/ze-supliku-tcm/12-stribrnych-pravidel-zdraveho-stravovani [2013-08-06]

http://www.patentnimedicina.cz/cz/ze-supliku-tcm/harmonicke-stravovani [2013-08-06]